Заешка Дупка

НАШИТЕ МЕНТОРИ

Имената им говорят сами за тях:
Здравка Евтимова, Владимир Зарев, Захари Карабашлиев, Любен Дилов-син, Алек Попов, Елена Алексиева, Иван Добчев, Георги Мишев, Иван Ланджев, Владимир Трендафилов, Тома Марков, Георги Тенев, Аксиния Михайлова, Петър Чухов, Стефан Командарев, Димитър Коцев- Шошо, Дочо Боджаков, Емил Андреев, Кристин Димитрова, Теодора Маркова, Георги Иванов, доц. Невелина Попова, Дарин Тенев, Ангел Игов, Мартин Колев, Диана Петрова, Ани Васева, Леонид Йовчев, Велизар Бинев

Рене Карабаш

Основател на Академията
и ментор по проза - теория

Рене е писател, режисьор, драматург и актриса. Основател на Академия за писатели „Заешка Дупка“.

За романа си “Остайница” получава престижната литературна награда “Елиас Канети”. Романът й носи и две номинации за Роман на годината от “13 века България”.,  Литературни награди „Перото“ и селекция в официалния каталог на Национален Книжен Център, “Contemporary Bulgarian Prose 2019”.

Рене е превеждана на много езици и влиза в Антологията „Най-превеждани български писатели“ на сп. „Ах, Мария“.

Романът й „Остайница“ е преведен на арабски и френски език. Рене участва в множество международни литературни антологии и фестивали.

Стихосбирката й „Братовчедката на Зорбас“ е номинирана през 2020г за Националната награда за поезия „Иван Николов“ – номинация, която получава и за първата си стихосбирка “Хълбоци и пеперуди”. Рене е носител на Първа награда за белетристика от Националния литературен конкурс „Боян Пенев“.

За ролята си във филма „БЕЗБОГ“ на реж. Ралица Петрова, тя получава редица престижни филмови награди за най-добра актриса: „СРЕБЪРЕН ЛЕОПАРД“ (Локарно), „СЪРЦЕТО НА САРАЕВО“ (Сараево), „АЛУМИНИЕВ КОН“ (Стокхолм), „ЗЛАТНА РОЗА“ (Варна), Номинация от Българската Филмова Академия.

Елена Алексиева

ментор по проза – практика

Елена Алексиева е автор на 13 книги с поезия и проза, сред които сборниците с разкази Читателска група 31, Кой и Синдикатът на домашните любимци, и романите Рицарят, дяволът, смъртта, Нобелистът и др. Занимава се и с драматургия, като през 2014 г. излиза сборникът й с пиеси Ангелски огън, а през 2015 и монодрамите й под заглавие Жертви на любовта. Носител е на наградите „Хеликон”, „Аскеер” и „Икар” за съвременна българска драматургия, както и на наградата на Обществото на независимите театрални критици в България. Разказът й „Лунапарк“, публикуван в американското списание Hayden’s Ferry Review, е номиниран за наградата Pushcart.

Нейни книги са преведени на френски, испански, руски и сръбски. Има редица публикации в периодични издания и антологии на английски, френски, немски, испански, руски, полски, унгарски и други езици.

Романът й Свети Вълк е носител на наградата „Роман на годината 2019“ на Национален дарителски фонд „13 века България“, на ежегодната награда за проза на портал „Култура“ и на националната награда за проза „Перото“ на Националния център за книгата.

Романът му „Аутопия: другият път към ада” е един от петте нови български романа, номинирани в първото издание на конкурса на фондация „Вик” (2003). Печелил е наградата на Корпорация „Развитие” за непубликуван роман („Смъртта е за предпочитане”), наградата на СБП за документалистика, („Записки по исторически наивизъм”), наградата „Златен ланец” за разказ на годината в конкурса на вестник „Труд”, наградата „Чудомир” за хумористичен разказ и др.

Христо Карастоянов

ментор по проза - практика

Христо Карастоянов е един от най-утвърдените и награждавани български писатели.

През 2012 г. в берлинското издателство „Дитрих” излиза трилогията му „Кукувича прежда” (Teufelszwirn, Roman in drei Büchern, Dittrich Verlag GmbH), а през декември същата година романът „Името” му носи и наградата „Хеликон”. Същата награда спечели и романът „Една и съща нощ” (2014), по мотиви от който беше създаден спектакълът „Гео” в Народния театър „Иван Вазов”, с режисьор Иван Добчев. „Една и съща нощ” спечели и наградата „Дъбът на Пенчо” за 2014 г., а също и националната литературна награда „Елиас Канети”, 2015. През 2018 г. книгата беше публикувана в САЩ в превод на Изидора Анжел (The Same Night Awaits Us All, Open Letter Books, University of Rochester, 2018).

Работил е като редактор във вестници, като драматург и директор на Държавния куклен театър в Ямбол и др. Завършил е Пловдивския университет, специалност български език и литература. През 1981 г. дебютира с белетристичния сборник „Пропукан асфалт”, отличен с награда на празниците за дебютна литература „Южна пролет” в Хасково (1982). 

Ина Вълчанова

ментор по проза - практика

Ина Вълчанова е дългогодишен ментор в практическата част на курса по проза в Академия за писатели “Заешка Дупка”, както и един от редакторите, с които работят курсистите след завършването на курса.

Автор е на романа „Потъването на Созопол“, номиниран в конкурса на Корпорация „Развитие“ през 2006 г.

Сценарият, който написва по него заедно с режисьора Костадин Бонев, получава „Златна роза“ за драматургия на фестивала във Варна. Вторият ѝ роман, „Записки на свинята“, през 2013 година е номиниран за наградата „Хеликон“. Ръкописът на последния ѝ роман – „Остров Крах“, през април 2016 г. спечели голямата награда в литературния конкурс „Развитие“, а година по-късно романът бе удостоен с Европейската награда за литература – 2017.

В момента „Остров Крах“ има сключени договори за превод на няколко езика.

Завършва специалност българска филология в Софийския университет „Климент Охридски“. Постъпва на работа в Българско национално радио в Програма „Христо Ботев“ отначало като журналист в редакция „Култура“, а после като драматург в Радиотеатъра. Работи върху литературни текстове на много най-изявени български писатели и драматурзи и преводни текстове, адаптирани за радио. 

Като редактор драматург печели български и международни награди – за радиоверсията на „Апокриф“ – голямата награда на фестивала „При Марулич“ (Хърватия) и втора награда на най-големия европейски фестивал „При Европа“ (авторски проект на Маргарита Младенова и Иван Добчев) и Голямата награда на фестивала „Осмата муза“ за „Трансферату“ (авторски проект на Младен Алексиев и Станимир Панайотов).

 Редактор е на единствената пиеса на Йордан Радичков, написана специално за радио („Добродушните смокове“, 1994).

Ина Вълчанова е автор е на радиодраматизации по известни романи Като автор работи и в областта на радиодокументалистиката. Превежда пиеси от френски и руски

Иван Ланджев е поет и есеист, доктор по руска литература и дългогодишен преподавател за теоретичната част на курсовете по поезия на Академия за писатели “Заешка Дупка”.

Носител е на Голямата награда за поезия „Орфеев венец“ (2019), както и на „Южна пролет“, „Веселин Ханчев“, „Владимир Башев“ на наградата “Памет” (на името на Георги Рупчев) (2014), два пъти номиниран за Националната награда за поезия “Иван Николов” (2010; 2014).

Иван Ланджев

Ментор по поезия – теория

 

Участвал е в международни поетични фестивали, четения и научни конференции в САЩ, Русия, Германия, Австрия, Словения, Словакия, Унгария, Латвия. Негови стихотворения са преведени на над 10 езика, сред които английски, немски, испански, италиански, словенски, хърватски, словашки, арабски, маратхи. Автор на стихосбирките: “По вина на Боби Фишер” (2010) и “Ние според мансардата” (2014),
“Ти непрестанна новина” (2020)

Бил е сценарист на известни български сериали – „Под прикритие“, „Стъклен дом“ и др. В момента е творчески директор в рекламната агенция McCann Sofia.

Ланджев е един от създателите на платформата Booktrips.bg, която в началото на 2020година представи оригинален начин за продажба на книги – сайтът е посветен на литературни препоръки на база на места, за които искате да четете и на които читателят иска да се озове, без да се налага да пътува.

Аксиния Михайлова

Ментор по поезия – практика

Аксиния Михайлова е известна българска поетеса и преводач.
Единствената българска поетеса удостоена с френската Национална награда “Макс Жакоб” , за стихосбирката си “Целувката на времето” и с награда „Аполинер“ за „Смяна на огледалата“ (2015).

Лауреат е на националните награди за литература „Иван Николов“, „Христо Фотев“, „Милош Зяпков“ и др. Работила е като редактор и преводач в издателство „Парадокс“, от основателите на сп. „Ах, Мария“.

На български език в неин превод има текстове от Жан Жоне, Пиер Буржад, Тахар Бен Джелун, Жан-Клод Вилен, Едмон Жабес, Лионел Рей, Жан Оризе, Рьоне Шар, Андре Брьотон, Бенжамен Пере, Луи Арагон, Пол Елюар, Робер Деснос, Владас Бразюнас и др. Членува в Българския хайку клуб. 

Автор е на няколко поетични книги: „Тревите на съня“ (1994), „Луна в празен вагон“ (2004), „Три сезона“, „Най-ниската част на небето“ (2008), „Разкопчаване на тялото“ (2011), Ciel à perdre („Небе за изгубване“), Gallimard, 2013 – на френски език, Lе baiser du temps – Gallimard, (2019).

Петър Чухов

Лектор по поезия

Петър Чухов е поет и музикант. Автор на 11 стихосбирки, 3 книги с проза и книга за деца. Творбите му са преведени на 20 езика и публикувани в над 20 държави. Носител на много награди, сред които Наградата на музея “Башо” в Япония. Участвал на фестивали и четения в Словакия, Македония, Япония, Хърватия, Словения, САЩ, Литва, Швейцария, Румъния, Унгария, Германия, Швеция, Русия, Турция и Албания. Пише музика и текстове, свирил в различни рок-групи, а с групата за поезия и алтернативен рок „ЛаТекст“ представя стихотворенията си. Член на Управителния съвет на Българския П.Е.Н.-център, Сдружение на български писатели, Хайку клуб “София”, Haiku Society of America, World Haiku Association и Musicautor. 

Димана Йорданова

Ментор по поезия – практика

Работила е в онлайн сайтове, като редактор в различни печатни издания, копирайтър, сценарист на телевизионни предавания, преводач, ментор в курсове по поезия и други творчески формати.

Димана Йорданова е родена на 6.04.1986г. във Велико Търново. Завършва гимназия като художник, по-късно следва „Балканистика“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Носител на Първа награда от Международния литературен конкурс „Алда Мерини 2016“ и от Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ за стихосбирката „Жената и мъжете, които бях”. Автор е също на поетичната книга “По гръбнака”, както и на детската  “Ама че работа!”. Димана участва като автор в поетичния сборник “3/4 любов.” (ИК “Жанет 45”, 2019).  “Писма до Ния, която не родих” (2020) е последната й книга, която получава номинация за националната награда за поезия “Иван Николов” 2020.

Гост лектори

Станислава Ивкова

Лектор по терапевтично писане

Станислава Ивкова е завършила сертификационна програма към британската Professional Writing Academy. Там поличава подготовка от едни от най-изявените арттерапевти и учени в света, които изследват положителния ефект на писането за постигане на емоционално и ментално здраве. 
Нарекла е системата, по която работи, “Пишеш за себе си”.

Станислава е и криейтив директор в рекламата и писател за удоволствие. През 2014 излиза първият й роман “Бряг”. В последните години е водещ на групи по терапевтично и експресивно писане.

Гост лектори

Мартин Колев

водещ на семинара “Магията на новите светове”

Мартин Колев е роден през 1989 г. в Бургас. Възпитаник на ГРЕ “Г. С. Раковски” с испански език  в родния си град, където е част от театралната трупа “TEATRO 89”. Завършва “психология” в Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

Автор е на 2 сборника с разкази (“Кучето на терасата”, “Микро”) и 3 романа (“Софийски магьосници” и продълженията му “В сърцето на Странджа” и “Вещиците от Витоша”).

Поредицата му “Софийски Магосници” се превръща в бестселър, който сравнява книгите с книжната поредица за Хари Потър.

Публикувал е в “Култура”, “Капитал”, “Литературен вестник”, “НО поезия”, “Море”, “Гранта”. Печелил е литературни и театрални награди. Две поредни години журира в Националния литературен конкурс “Петя Дубарова”.

Дебютната му пиеса „Кроасан“ влиза в заглавията в афиша на театър „199 Валентин Стойчев“

Мартин Колев е бил няколко пъти гост лектор в Академия за писатели “Заешка Дупка”, в която изнася лекции за фикционалния и магически свят на героя.

Борислав Николов

водещ на семинара “ПРЕЗЕНТАЦИОННИ УМЕНИЯ
и справяне със страха от четене и говорене пред публика.”

Борислав Николов има 7 годишен опит като консултант организационно рзвитие, с общо 600+ теренинг дни. Има повече от 17 години опит в провеждане на обучения за развитие и умения. Над 8 години опит в управлението на хора, бюджети и процеси. По образование е завършил бакалавърска степен “Финанси” и специализация “Банково дело”, магистратура “Управление и развитие на човешките ресурси” по програма на Open University, сертификационна програма за управление на Европейски проекти, American University in Bulgaria. Притежава сертификат за изготвяне на личностни профили DISC, анализ на длъжности и екипен опит по методологията на Thomas. Сертифициран треньор по групово-динамичен тренинг. Топ консултант по вдъхновение и презентационни умения.